26 Ağustos 2013 Pazartesi

BESINLERIN BEYIN FONKSIYONLARI ÜZERINDE ETKILERI


Beynimiz vücudumuzun küçük bir bölümünü oluştursa da,
Yiyeceklerle
Alınan
Enerjinin yüzde yirmisini harcar. Belirli yiyecekler
Algılama
Yeteneğimizi
Arttırır, daha verimli yapar, daha hızlı düşünmemizi
Ve dikkatimizi
Daha
İyi vermemizi sağlar.

BELLEK

HAVUÇ: Hatırlama yeteneğimizi arttırır, çünkü havuç
Beyin
Metabolizmasını
Canlandırır. Bir şey ezberlerken bir ufak tabak sıvı
Yağlı havuç
Salatası
Yiyin.

ANANAS: Tiyatro sanatçılarının ve müzisyenlerin
İhtiyacı olan bir
Meyvedir.
Örneğin uzun bir metin ezberleyebilmek için fazla
Miktarda C
Vitaminine
İhtiyaç vardır. Ayrıca önemli bir eser halinde
Element olan mangan
İçerir.
AVOKADO: Kısa süreli bellek içindir (Örneğin


 alışveriş listesini
> yaparken).
Fazla miktarda yağ asidi içerir. Yârim avokado
> yeterlidir.
MUTLULUK
KIRMIZI BIBER: Ne kadar acı olursa o kadar iyidir.
Aroma maddeleri
vücudun
kendi mutluluk hormonu endorphinin salgılanmasını
hareketlendirir. En
iyisi
çiğ yenmeli.
ÇILEK: Stresi giderir. Lifli maddesi mutluluk verir.
Dozu en az 150
> gram.
> >
> >MUZ: Sırrı serotonin. Bu maddeye beynimizin mutlu
> olması için ihtiyacı
> >vardır.
> >
> >ÖGRENME
> >
> >LAHANA: Sinirliliği giderir (tiroit bezlerinin
> aktivitesini
> yavaşlattığı
> >için). Daha stressiz öğrenilir (örneğin sınav
> öncesi).
> >
> >LIMON: C vitamininden dolayı canlandırır, algılama
> yeteneğini artırır.
> Dil
> >öğrenme kursundan önce 1 bardak limon suyu için.
> >
> >YABAN MERSINI: Uzun süreli bir öğrenmede ideal bir
> meyvedir. Beynin
> kanla
> >daha iyi beslenmesini sağlar.
> >
> >DIKKAT VERME
> >
> >KARIDES: Beyin besinidir. Vücuda önemli devasa 3 yağ
> asitleri sağlar.
> Dikkat
> >verme süresini daha uzatır.
> >
> >SOGAN: Aşırı yıpranmaya, fiziksel yorgunluğa karsı.
> Kani sulandırır,
> beyin
> >oksijeni daha iyi alır.
> >
CEVIZ, FINDIK, FISTIK: Konferanslarda, konserlerde,
 uzun araba yolculuklarında, sinirleri kuvvetlendirirken,
 beyindeki haber alma maddelerinin oluşumunu hareketlendirirler.
> >
> >YARATICILIK
> >
> >ZENCEFIL: İçerdiği maddeler beynin yeni fikirler
> üretmesini sağlar.
> Kan
> >sulandığı için vücutta daha serbest akar, beyin
> oksijenle beslenir.
> >
> >KIMYON: İnsanin aklına birden bir fikir getirtir.
> İçerdiği uçucu
> yağlar
> >bütün sinir sistemini uyarır, ancak yaratıcı düşünce
> şartıyla. Aniden
> bir
> >fikre, bir buluşa ihtiyacı olan kimyon çayı içmelidir
> (bir fincana iki
> >tatlı kasığı dolusu kimyonla).
> >
> >STRESE KARSI
> >
> >Gerginsek ne yaparız? Bir fincan kahve veya bir kola
> içeriz. Bu da
> yetmezse
> >çikolata ve hamburger yeriz. Böylece daha fazla
> strese gireriz.
> Besleyici
> >maddelerin eksikliği, çok miktarda kafein ve seker
> sinirleri iyice
> bozar,
> >dahası vücudun savunma sistemini, direncini
> zayıflatır. Doğru bir
> beslenme
> >stresli zamanların üstesinden gelmemizde bize
> yardımcı olacaktır.
> Bunun
> >için de yanlış alışkanlıklarımızı değiştirmemiz
> gerekecektir.
> >
> >1. Kahvaltı etmeden dışarı çıkmayın. Sabahları enerji
> depomuz bostur,
> >beynin akaryakıtı yoktur. Bu yüzden yataktan kalkınca
> biraz hassas,
> >alıngan, sinirli ve dikkatsiz olmamıza şaşırmamalı.
> Okul çocukları ile
> >yapılan bir araştırmada iyi bir kahvaltı edenlerin
> daha verimli
> oldukları
> >ortaya çıkmıştır. Kahvaltıda karbonhidrat ile protein
> doğru bir
> karışımdır.
> >Örneğin kepek veya çavdar ekmeği ile peynir veya
> yulaf ezmesi ile
> meyve
> >veya yoğurt.
> >2. Kahveyi azaltın. Sabahları bir iki fincan kahve
> uyku sersemliğinizi
> >gidermede yardımcı olur. Fazlası ise sadece kalp
> çarpıntısına ve
> >huzursuzluğa, daha sonraları da uykusuzluğa yol
> açmakla kalmayıp
> hassas
> >insanlarda korkuya ve endişeye de neden olur. Kolalı
> içkiler de kafein
> >içerir.
> >3. Çikolata yerine meyve yiyin. Arada bir yenen
> çikolataya bir
> diyeceğimiz
> >yok. Fakat fazla miktarda seker kan sekerini altüst
> eder. Seker
> miktarı
> >önce artar, sonra hemen düşer. Sonuçta yorgunluk ve
> tatlılara karsı
> istek
> >ortaya çıkar. Buna karşılık meyve veya kepek, çavdar
> ürünleri
> organizma
> >tarafından daha yavaş enerjiye dönüştürülür, kan
> sekerinin dengesi
> >bozulmaz.
> >4. Sik sik bir şeyler atıştırın. Büyük porsiyonlu ve
> yağlı yemekler
> hemen
> >hemen uyku ilacı etkisi yapar. Fazla yağ ayrıca
> bağışıklık sistemini
> >zayıflatır. Fakat günde bir çok defa yenen birkaç
> lokmalık bir şey
> enerjiyi
> >ayni düzeyde tutar.
> >5. Alkolün olumsuz etkisi. Çok fazla alkol acısını
> ertesi sabah sadece
> bas
> >ağrısı ile değil, unutkan ve dikkatsiz olmakla
> çıkarır.
> >
> >
> >
> >SINIR BESINLERI
> >
> >Önemli anti-stres maddeleri mineral olarak kalsiyum
> (süt ürünlerinde,
> yeşil
> >sebzelerde) ve magnezyumdur (kepek, çavdar,
> baklagiller, bal kabağı ve
> >ayçiçeği çekirdeği). B vitaminleri grubu ayni zamanda
> sinir
> vitaminleri
> >olarak adlandırılır. B vitaminleri ette, balıkta,
> kepek çavdar
> ürünlerinde
> >ve koyu yeşil sebzelerde bulunur. Sunu da aklınızdan
> çıkarmamalısınız;
> >stres vitaminlere ve minerallere olan ihtiyacı
> arttırır. Bunun
> stratejisi
> >sudur: bol miktarda antioksidan vitaminler, yani C,
> E, beta-karo tin
> >vitaminleri ve selen. Pratik olarak bunun anlamı:
> Günde beş kere ufak
> >porsiyonlar halinde meyve veya sebze, her gün
> zeytinyağı soslu salata
> ve
> >yulaf ezmesi veya kepek ya da çavdar ekmeği yemektir.
> Selen kepek ve
> >çavdarın dışında balıkta da bulunur.

Halit ÖZKAN


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Alternatif tıp, şifalı bitkiler, Yoga, Meditasyon