Beynimiz
vücudumuzun küçük bir bölümünü oluştursa da,
Yiyeceklerle
Alınan
Enerjinin yüzde
yirmisini harcar. Belirli yiyecekler
Algılama
Yeteneğimizi
Arttırır, daha
verimli yapar, daha hızlı düşünmemizi
Ve dikkatimizi
Daha
İyi vermemizi
sağlar.
BELLEK
HAVUÇ: Hatırlama yeteneğimizi arttırır, çünkü havuç
Beyin
Canlandırır. Bir
şey ezberlerken bir ufak tabak sıvı
Yağlı havuç
Salatası
Yiyin.
ANANAS: Tiyatro sanatçılarının ve müzisyenlerin
İhtiyacı olan bir
Meyvedir.
Örneğin uzun bir
metin ezberleyebilmek için fazla
Miktarda C
Vitaminine
İhtiyaç vardır.
Ayrıca önemli bir eser halinde
Element olan mangan
İçerir.
AVOKADO: Kısa süreli bellek içindir (Örneğin
alışveriş listesini
> yaparken).
Fazla miktarda yağ
asidi içerir. Yârim avokado
> yeterlidir.
MUTLULUK
KIRMIZI
BIBER: Ne kadar acı olursa
o kadar iyidir.
Aroma maddeleri
vücudun
kendi mutluluk
hormonu endorphinin salgılanmasını
hareketlendirir. En
iyisi
çiğ yenmeli.
ÇILEK: Stresi
giderir. Lifli maddesi mutluluk verir.
Dozu en az 150
> gram.
> >
> >MUZ: Sırrı
serotonin. Bu maddeye beynimizin mutlu
> olması için
ihtiyacı
> >vardır.
> >
> >ÖGRENME
> >
> >LAHANA: Sinirliliği giderir (tiroit bezlerinin
> aktivitesini
> yavaşlattığı
> >için).
Daha stressiz öğrenilir (örneğin sınav
> öncesi).
> >
> >LIMON: C vitamininden dolayı canlandırır, algılama
> yeteneğini
artırır.
> Dil
> >öğrenme
kursundan önce 1 bardak limon suyu için.
> >
> >YABAN MERSINI: Uzun süreli bir öğrenmede ideal bir
> meyvedir.
Beynin
> kanla
> >daha iyi
beslenmesini sağlar.
> >
> >DIKKAT
VERME
> >
> >KARIDES: Beyin besinidir. Vücuda önemli devasa 3
yağ
> asitleri
sağlar.
> Dikkat
> >verme
süresini daha uzatır.
> >
> >SOGAN: Aşırı yıpranmaya, fiziksel yorgunluğa
karsı.
> Kani
sulandırır,
> beyin
> >oksijeni
daha iyi alır.
> >
CEVIZ,
FINDIK, FISTIK: Konferanslarda,
konserlerde,
uzun araba yolculuklarında, sinirleri
kuvvetlendirirken,
beyindeki haber alma maddelerinin oluşumunu
hareketlendirirler.
> >
>
>YARATICILIK
> >
> >ZENCEFIL:
İçerdiği maddeler beynin yeni fikirler
> üretmesini
sağlar.
> Kan
> >sulandığı
için vücutta daha serbest akar, beyin
> oksijenle
beslenir.
> >
> >KIMYON:
İnsanin aklına birden bir fikir getirtir.
> İçerdiği uçucu
> yağlar
> >bütün
sinir sistemini uyarır, ancak yaratıcı düşünce
> şartıyla.
Aniden
> bir
> >fikre, bir
buluşa ihtiyacı olan kimyon çayı içmelidir
> (bir fincana
iki
> >tatlı
kasığı dolusu kimyonla).
> >
> >STRESE
KARSI
> >
> >Gerginsek
ne yaparız? Bir fincan kahve veya bir kola
> içeriz. Bu da
> yetmezse
> >çikolata
ve hamburger yeriz. Böylece daha fazla
> strese
gireriz.
> Besleyici
> >maddelerin
eksikliği, çok miktarda kafein ve seker
> sinirleri
iyice
> bozar,
> >dahası
vücudun savunma sistemini, direncini
> zayıflatır.
Doğru bir
> beslenme
> >stresli
zamanların üstesinden gelmemizde bize
> yardımcı
olacaktır.
> Bunun
> >için de
yanlış alışkanlıklarımızı değiştirmemiz
> gerekecektir.
> >
> >1.
Kahvaltı etmeden dışarı çıkmayın. Sabahları enerji
> depomuz
bostur,
> >beynin
akaryakıtı yoktur. Bu yüzden yataktan kalkınca
> biraz hassas,
> >alıngan,
sinirli ve dikkatsiz olmamıza şaşırmamalı.
> Okul çocukları
ile
> >yapılan
bir araştırmada iyi bir kahvaltı edenlerin
> daha verimli
> oldukları
> >ortaya
çıkmıştır. Kahvaltıda karbonhidrat ile protein
> doğru bir
> karışımdır.
> >Örneğin
kepek veya çavdar ekmeği ile peynir veya
> yulaf ezmesi
ile
> meyve
> >veya
yoğurt.
> >2. Kahveyi
azaltın. Sabahları bir iki fincan kahve
> uyku
sersemliğinizi
> >gidermede
yardımcı olur. Fazlası ise sadece kalp
> çarpıntısına
ve
>
>huzursuzluğa, daha sonraları da uykusuzluğa yol
> açmakla
kalmayıp
> hassas
> >insanlarda
korkuya ve endişeye de neden olur. Kolalı
> içkiler de
kafein
> >içerir.
> >3.
Çikolata yerine meyve yiyin. Arada bir yenen
> çikolataya bir
> diyeceğimiz
> >yok. Fakat
fazla miktarda seker kan sekerini altüst
> eder. Seker
> miktarı
> >önce
artar, sonra hemen düşer. Sonuçta yorgunluk ve
> tatlılara
karsı
> istek
> >ortaya
çıkar. Buna karşılık meyve veya kepek, çavdar
> ürünleri
> organizma
> >tarafından
daha yavaş enerjiye dönüştürülür, kan
> sekerinin
dengesi
> >bozulmaz.
> >4. Sik sik
bir şeyler atıştırın. Büyük porsiyonlu ve
> yağlı yemekler
> hemen
> >hemen uyku
ilacı etkisi yapar. Fazla yağ ayrıca
> bağışıklık
sistemini
>
>zayıflatır. Fakat günde bir çok defa yenen birkaç
> lokmalık bir
şey
> enerjiyi
> >ayni
düzeyde tutar.
> >5. Alkolün
olumsuz etkisi. Çok fazla alkol acısını
> ertesi sabah
sadece
> bas
> >ağrısı ile
değil, unutkan ve dikkatsiz olmakla
> çıkarır.
> >
> >
> >
> >SINIR
BESINLERI
> >
> >Önemli
anti-stres maddeleri mineral olarak kalsiyum
> (süt
ürünlerinde,
> yeşil
>
>sebzelerde) ve magnezyumdur (kepek, çavdar,
> baklagiller,
bal kabağı ve
> >ayçiçeği
çekirdeği). B vitaminleri grubu ayni zamanda
> sinir
> vitaminleri
> >olarak
adlandırılır. B vitaminleri ette, balıkta,
> kepek çavdar
> ürünlerinde
> >ve koyu
yeşil sebzelerde bulunur. Sunu da aklınızdan
>
çıkarmamalısınız;
> >stres
vitaminlere ve minerallere olan ihtiyacı
> arttırır.
Bunun
> stratejisi
> >sudur: bol
miktarda antioksidan vitaminler, yani C,
> E, beta-karo
tin
>
>vitaminleri ve selen. Pratik olarak bunun anlamı:
> Günde beş kere
ufak
>
>porsiyonlar halinde meyve veya sebze, her gün
> zeytinyağı
soslu salata
> ve
> >yulaf
ezmesi veya kepek ya da çavdar ekmeği yemektir.
> Selen kepek ve
> >çavdarın
dışında balıkta da bulunur.
Halit ÖZKAN
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Alternatif tıp, şifalı bitkiler, Yoga, Meditasyon